Custom Soundsin kauppa

 
Custom Sounds 


Oli kesä 2011 ja olin jo ehtinyt tekemään alkuvuoden aikana kaksi uuvuttavaa kiertuetta kitarateknikkona. Kaipasin vaihtelua. Ruutiinipistäytymisellä someen huomasin, että Custom Sounds etsi kesälomatuuraajaa.

Harri Kosken perustama Custom Sounds oli ainoa paikka Suomessa, josta sai vähänkään erikoisempaa kitarakamaa. Olin ostanut sieltä rakkaan viritysmittarini ja erilaisia looppereita asiakasbändieni käyttöön. Soitin Harrille saman tien ja sain vakuutettua, että minusta tulisi loistava myyjä hänen kauppaansa.

Tulevaan työkaveriini Jani Marjoniemeen olin tutustunut jo hänen perustamansa Suomen Musiikkituonnin alkumetreillä. Työskentelin Backline Rentalilla vahvistinhuoltajana ja ostin heille Janin maahantuomia ISO-kaappeja. Muistan hyvin hänestä syntyneen mukavan ja välittömän vaikutelman. Nyt Jani oli Harrilla töissä ja myi samalla omia maahantuontejaan.

Minulle Custom Sounds oli kuin aarreaitta. Järjestin myymälän uuteen uskoon heti ensimmäisten työpäivien aikana. Harri pistäytyi kaupalla ja piti näkemästään. Hän kysyi siltä istumalta haluanko alkaa pyörittämään koko kauppaa. Hänen perustamansa Mad Professor meni eteenpäin huimaa vauhtia. Aika ei enää riittänyt molempien firmojen pyörittämiseen.

Hätkähdyin tästä äkillisestä ehdotuksesta ja sanoin miettiväni asiaa. Minulla ei ollut hajuakaan kaupan pyörittämisestä, vaikka intoa ja ideoita riitti.

Kirjoitin Harrille ja Janille kymmenensivuisen PDF:n kehitysehdotuksistani kaupan hyväksi. Siinä luki mm. seuraavaa:

-Myymälällä on mahdollisuus pärjätä kilpailussa palvelun avulla.

-Satsaisin valikoimassa yhä enemmän efekteihin, pedaalilautoihin, virtalähteisiin ja niiden kiinnitykseen.

-Avaisin Custom Soundille You Tube-sivuston, johon voisin tehdä demo-videoita kaupan tuotteista.

-Satsaisin artikkeleiden kirjoittamiseen jatkossa vielä enemmän. Nilllä voitaisiin tukea omia palveluja ja auttaa asiakkaita pedaalilautojen kasaamisessa.

Syksy koitti ja olimme nyt Janin kanssa kahdestaan kaupalla. Huomasin kuinka hienosti hän pyöritti kaupan rutiineja. Musiikilliset mieltymyksemme osuivat yksiin. Rakastimme molemmat Fuzz-pedaaleja ja rankkoja soundeja. Parasta oli kuitenkin Janin kyky ylläpitää nettikauppaa. Selvisi, että Harri oli kysynyt myös Janilta haluaisiko hän ottaa kaupan kontolleen. He olivat neuvotelleet asiasta, mutta Jani oli vetäytynyt viime hetkillä.

Talvella lähdin Espanjaan kirjoittamaan. Suunnittelin kaksiosaista kirjaa ja purin paperille kaiken, mitä tuolloin tiesin kitaralaitteista ja kiertämisestä. Palattuani majoituin Backline Rentalin vintille. Huolsin vahvistimia ja kävin kaupalla töissä. Vietin suhteellisen normaalia elämää, ainakin jos sitä vertaa keikkailuun. Samalla huomasin viihtyväni kaupassa eri lailla kuin ennen. Custom Soundsin asiakkaat kyselivät juuri niistä asioista, joista olin kirjoittanut lomani aikana.

Kaupan ostaminen alkoi tuntua potentiaaliselta idealta, mutta halusin Janin kumppanikseni. Hän osasi pyörittää myymälää ja nettikauppaa sekä tiesi paljon efekteistä ja maahantuonnista. Jani myös tunsi kaikki asiakkaat monen vuoden takaa.

Aloitin väsytystaistelun. Kuvasin Janille silmieni eteen rakentuvaa kokonaisuutta: Janin maahantuonnit yhdistyisivät Custom Soundsiin. Minä kirjoittaisin tekstejä ja valmistaisin pedaalilautoja. Voisimme myös satsata täysin uudenlaiseen palveluun, jossa ratkoisin kitaralaitteita piinaavia ongelmia, kuten olin tehnyt kitarateknikon työssäni jo vuosien ajan.  

Elokuun alussa 2012 Custom Sounds vaihtoi omistajaa.

Sittemmin moni visioimamme asia on toteutunut. Custom Boardsilla on oma sivusto ja oma työtilansa. Plakkarissa on jo kymmeniä pedaalilautoja ja yhtä monta tyytyväistä soittajaa. Backstage-lehti on voimissaan, ja YouTube-kanavallammekin on yli sata videota. Lisää on tulossa.

Uuden verkkokaupan myötä saamme sivuillemme entistä paremmin tietoa, ohjeita, kannanottoja ja muuta sisältöä, jotka lisäävät soittajien tietoutta kitarakamoista. Tavoitteemme on, että verkkokaupassamme voi viihtyä, vaikkei olisikaan juuri nyt ostamassa mitään.

Samalla haluamme kehittää myymäläämme kivijalassa. Näemme sen roolin tulevaisuudessa Showroomina, jossa soittajilla on mahdollisuus kokeilla nettikauppamme kamoja, ratkoa ongelmiaan ja keskustella soundistaan myyjän kanssa. Paikalliset voivat myös noutaa sieltä netissä tekemänsä ostokset vaikka saman päivän aikana.

Jollain tasolla nämä elementit ovat olemassa jo nyt, mutta tähtäämme vielä paljon korkeammalla. Haluamme luoda kokonaisuuden, joka palvelee soittajaa persoonallisesti ja kokonaisvaltaisesti. Sellaiselle kaupalle on aina tilaus, oli se sitten verkossa tai kivijalassa.


Helsingissä 5.1.2015

Kimmo Aroluoma
Kirjoittaja on toinen Custom Soundsin omistajista ja parantumaton kitaralaite-entusiasti.