Tremolo ja Vibrato

Tremolo on tarkoittanut alunperin saman äänen nopeaa toistoa. Se on ollut kielisoittajien kikka jo vuosisatojen ajan. Kitaramusiikissa sitä ovat käyttäneet niin klassiset kitaristit kuin 80-luvun shreddaajatkin. Sittemmin kosketinsoittajat halusivat efektin käyttöönsä, ja se toteutettiin heitä varten mekaanisesti. Jos signaalia katkottiin tarpeeksi nopeasti, saatiin tietynlainen hakkaava, toistamiselta kuulostava efekti. Tämä mekaaninen soundi siirtyi sittemmin kitaravahvistimiin ja sieltä kitarapedaaleihin.

Leo Fender teki meille karhunpalveluksen kutsumalla kitaran vibrakampea tremolokammeksi. Tämän myötä termi tremolo on vibraton ohella koko efektihistorian väärinymmärretyin. Tremolo on yksi suosituimpia ja tunnusomaisimpia sähkökitaran efektejä. Se oli pitkään pois muodista, mutta kun 50-luvun rokkisoundit ja senaikaisen Amerikan ympärille rakennettu glamour palasivat Hollywoodiin 90-luvun alussa, tremolo seurasi vanavedessä. Efektin tyylikäs käyttö saa mielen haikailemaan rasvatukkien, päättäjäistanssien, paksujen pirtelöiden ja isojen jenkkiautojen maailmaan.

LUE LISÄÄ TREMOLO-EFEKTISTÄ VERKKOLEHDESTÄMME

Vibrato tarkoittaa äänen korkeuden vaihteluita eli samaa, mitä laulaja tekee kurkullaan ja kielisoittaja vasemman käden sormillaan. Vibratolla saadaan nuottiin lämpöä ja syvyyttä. Se on varmasti vanhin varsinainen efekti, minkä maailma tuntee.

Kitaravalmistajat kokivat vibraton tarpeelliseksi jo sähkökitaran alkutaipaleella. Soittimiin asennettiin tuolloin erillinen vibrakampi efektin luomista varten. Sitä oli tarkoituksena pitää kädessä koko ajan ja värittää sillä tasaisesti soittoaan. Tämä koettiin kuitenkin epäkäytännölliseksi, ja vibratoefektiä alettiin tekemään kitaristeille tekniikan avulla. Toisin kuin tremolo, sen tuottaminen mekaanisesti oli haastavaa ja kallista. Liekö tästä syystä Fender kutsunut vahvistimiensa tremolopiiriä vibratoksi, mikä sekoittaa kitaristeja edelleenkin.
 
Vibratoefekti on kitarakäytössä omimmillaan vanhoilla bluesäänitteillä, mutta sillä on paikkansa myös psykedeelisiä sävyjä hakevien kitaristien pedaalivalikoimassa.

LUE LISÄÄ VIBRATO-EFEKTISTÄ VERKKOLEHDESTÄMME

15 tuote(tta)

/ sivu

15 tuote(tta)

/ sivu