Harmonizer ja Octaver

Harmonizer-efekti luo kitaran alkuperäisen signaalin viereen toisen äänen, jolloin kuulija aistii ne kuin kahden kitaristin soittona. Nykyään harmonizerit ovat digitaaliteknologian myötä todella monipuolisia ja erinomainen inspiraation lähde kaikille kitaristeille.

Les Paul oli pioneeri sähkökitaran äänenkorkeuden manipuloimisessa ja eri äänien päällekkäisäänityksissä. Hän loi jo 50-luvulla kuvioita, joita kitaristit ovat kopioineet vuosikymmen toisensa perään.

Samanlaisia harmonioita ovat Les Paulin jälkeen tehneet useat bändit, joissa on kaksi tai useampia kitaristeja. The Eagles, Thin Lizzy ja Iron Maiden ovat kaikki harmonisten kitarasoolojen lipunkantajia. Myös Queenin Brian May jatkoi siitä mihin Les Paul jäi, ja nousi ehkä kitaramaailman tunnetuimmaksi moniäänisten kitarakuvioiden soittajaksi.

LUE LISÄÄ HARMONIZER-PEDAALEISTA VERKKOLEHDESTÄMME

Oktaavereita on karkeasti lajitellen kahta eri tyyppiä: oktaavi ylös ja oktaavi alas. Toisaalta oktaaveripedaalit voidaan jaotella analogisiin ja digitaalisiin oktaavereihin. Alas menevillä oktaavereilla voidaan luoda urkumaisia soundeja. Ne ovat suosittuja etenkin neoklassismiin nojaavien kitaristien soitossa, jossa ripaus Bachia kitaran höysteeksi on toivottu lisä. Nykyisissä oktaavereissa voidaan myös valita haluttu balanssi eli sekoittaa alkuperäistä signaalia mukaan sopivassa suhteessa.
 
Oktaavi ylös fuzzilla ryyditettynä on täysin erilainen efekti. Kyseessä ei tuolloin ole oikeasti oktaavi vaan alkuperäisen signaalin peilikuva, jonka korva mieltää oktaaviksi. Roger Mayer kehitti kyseisen laitteen Jimi Hendrixin käyttöön, ja se on säilynyt eri valmistajien tuotannossa tähän päivään asti. Molemmat efektit suoriutuvat tehtävästään paremmin kitaran kaulamikillä, etenkin useita nopeita nuotteja soittaessa. Tekniikan puhtaus nousee tällöin soitossa pääosaan. Efekti perustuu signaalin ”jäljittämiseen”, joka onnistuu parhaiten ilman tallamikin luomia yläharmonisia ja/tai epäpuhtaan soiton tuomia turhia hälyääniä.
 
Digitaaliset oktaaverit kykenevät polyfonisuuteen eli useamman äänen samanaikaiseen käsittelyyn. Ne tulivat markkinoille 2000-luvun ensimmäisellä kymmenyksellä, ja niistä muodostui äärimmäisen suosittuja. Kitara saatiin nyt kuulostamaan kaksitoistakieliseltä kitaralta tai vaikkapa harpulta.

LUE LISÄÄ OKTAAVEREISTA VERKKOLEHDESTÄMME

10 tuote(tta)

/ sivu

10 tuote(tta)

/ sivu