Boosterit ja Bufferit

Booster kehitettiin puskemaan vahvistimen etuastetta särölle.

60-luvulla vahvistimet olivat poikkeuksetta ylimitoitettuja headroominsa suhteen. Säröytymistä ei pidetty toivottavana. Sittemmin soundi-ihanteet ovat muuttuneet, ja kitaristit ovat alkaneet kaivata sustainia ja lämpöä soundiinsa. Sitä on saatu aikaiseksi yliohjaamalla vahvistinta.

Muuten niin puhtaan kuuloisista kitaravahvistimista saatiin nyt täysin uudenlaisia soundeja. Oikein säädettynä boosterin vaikutus ulottuu vahvistimen päätteeseen saakka. Tämä luo miellyttävän kombinaation eri vahvistimen osissa tapahtuvaa yliohjausta. Kääntämällä boosterin ääriasentoonsa voit saada sen avulla jopa pientä klippausta aikaiseksi aivan kuten boosteria seuranneissa overdrive-pedaaleissakin.

Tunnetuin booster-tyyppi on varmastikin treble booster, jolla luotiin suurin osa legendaarisista 60- ja 70-luvun brittisoundeista. Nykyään saatavilla on kitaran eri taajuusalueisiin vaikuttavia boostereita, kutakin käyttötarkoituksen mukaan.

LUE LISÄÄ BOOSTEREISTA VERKKOLEHDESTÄMME

Bufferin tehtävänä on tasoittaa signaalitiellä tapahtuvia impedanssivaihteluita ja pitää soundi elinvoimaisena läpi järjestelmän.

Jos kasaat kitaran ja vahvistimen väliin paljon johtoja ja true bypass ‑efektejä, alkavat ne vähitellen syödä soundiasi – jopa efektien ollessa pois päältä. Nykyään suurin osa uusista efekteistä valmistetaan tbp-tekniikalla, joten erillisellä bufferilla on usein paikkansa kitaristien pedaalilaudoissa. Bufferi voidaan asettaa ennen pedaaleita, jolloin se ajaa signaalin voimakkaana läpi efektien. Toinen vaihtoehto on sijoittaa se ketjun viimeiseksi, etenkin jos vahvistimelle kulkeva johto on pitkä.

Jos tuntuu, että soundissasi ei ole kaikki kohdallaan, kytke kitarasi suoraan vahvistimeen. Jos soundi on nyt kirkkaampi, pedaalisi ja johtosi syövät soundistasi yläpäätä. Bufferi ratkaisee tämän ongelman.

LUE LISÄÄ BUFFEREISTA VERKKOLEHDESTÄMME

17 tuote(tta)

/ sivu

17 tuote(tta)

/ sivu